Kedd, 2020-05-26, 00:33
Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Május 2020  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Franciaország

  Párizs
  d' Orsay múzeum:
  vasútállomást volt, a párizsi kommün idején 1871-ben lerombolt Palais d'Orsay helyén épült. Már akkor a modern kor műalkotásaként emlegették, felmerült a múzeummá alakítás lehetősége is. Helyreállítottak, mert a villanymozdonyok megjelenésekor kiment a divatből. Különleges építészeti csemege, s néhány 19. század végi főleg impresszionista festő műveire specializálódott. (Monet: Pipacsok, Renoir: Tánc a városban és Tánc vidéken, Van Gogh: Arles-i szoba) Ők azt mondják, ott kezdődik, ahol a Louvre végződik, s a Pompidou Központ a "folytatója".
  Panthéon: A latin-negyedben (Quartier Latin) található. XVI. Lajos kezdte építtetni, de a forradalom után egy évvel készült el. Nem a zseniális ókori rómaira hasonlít, inkább a londoni Szent Pál székesegyház tematikus megoldására. Itt nyugszik határozott végakarata ellenére Rousseau, ráadásul az ősi ellenség Voltaire mellett. És itt látható a Foucault inga is, mert itt zajlott le a kísérlet.
  Invalidusok Dómja
  Itt található Napóleon sírja. Óriási ötlet: úgy helyezték el, hogy vagy fentről (fejet hajtva) nézheted meg, vagy felnézel rá alulról.  T
  estét a fáraókhoz hasonlóan hat koporsóba helyezték: az első ónból, a második mahagóniból, a harmadik és a negyedik ólomból, az ötödik ébenfából, a hatodik pedig tölgyből készült. a hat koporsót egy hatalmas, vörös gránitból készült szarkofágba zárták. A sírt a 12 Hatalmas Győzelem szobrai állják körül.  Bordeaux

  Tipikus kikötőváros. Remek tengerparttal, villákkal, ahonnan kisétálnak a tulajok a homokos partra. A XV. század derekán épült az erődítmény, a Chateau de la Trompette, és érdemes körülnézni a belvárosban is, mert a piaca kiváló. (mint minden francia városban) Mivel az ókor és középkor a kedvenc építészeti szempontból, a A Szent András katedrálist, mely a XI. században épült, nem szabad kihagyni! Meg a termelői borait sem:) Van finomabb ajándék? A Mediawave zenészeivel jártam ott. Igazi multikulturális fellegvár.

  Reims
  Kultúrtörténeti különlegessége: a Notre-Dame de Reims a város katedrálisa, ahol a francia királyokat koronázták. A Tau Palota pedig a királyok koronázási lakhelye. A palota a XV. században épült, majd a XVII. század folyamán került átépítésre. A palota szalonjában adták a királyok az estélyeket koronázásuk tiszteletére.
  Kulmináris extrasága: a pezsgőgyártás egyik központja. A pezsgőt föld alatti tárolókban érlelik, ezért a város alatt labirintus szerű alagútrendszer található.
  Egy kóstolást megér, akkor is, ha nem szereted.