Kedd, 2020-05-26, 01:54
Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Május 2020  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Görögország

  Epidaurosz A legenda szerint itt született Apollón fia, Aszklépiosz, aki gyógyításáról volt híres. Saját korában az Aszklépiosz-kultusz miatt volt nevezetes, az ókori világ leghíresebb gyógyító helye volt az epiaduroszi aszklepieion. Ez egy nagy hálóteremből állt, ahová a gyógyulni vágyók eljöttek, hogy egy éjszakát eltöltsenek a szent helyen. Álmukban tanácsot kaptak Aszklépiosztól egészségük érdekében. A gyógyításhoz nem csak az álomfejtést, hanem a közelben lévő ásványvízforrás gyógyvizét is. A kiállításon a korabeli fejlett műszereket is meg lehet nézni. A város másik nevezetessége a színház. Az óriási színházat Polükleitosz tervezte i.e. IV. században, melyet a római uralom alatt tovább bővítettek. Kibővített állapotában a színház 14 ezer néző befogadására volt alkalmas. A színházat a mai napig használják. Elképesztő az akusztikája, ami a korabeli mérnökök zsenialitását dicséri. Van itt egyébként egy stadion is, amelyik jobb állapotban van, mint Olümpiában. Itt érdemes képet csinálni.

  Delphoi, a világ közepe a Panasszosz hegy délnyugati lejtőjén található, pazar kilátással. Az ókor legnépszerűbb jóshelye az itt lévő templomegyüttes, melyet a világ közepének tartottak. (két sast indítottak el a világ két végén, és itt találkoztak - a mitológia szerint. Ezt jelképezi a világ köldöke, egy gyönyörű kő - érdemes megkeresni a múzeumban. Ha felgyaplplsz a tetejére, itt is stadion találsz a túlsó lejtőn, és egy miniszínházat - persze itt ceremoniális szerepe volt.  Az Apollón-templomban égett az örökmécses, a legenda szerint Prométheusz lopta a lángot az istenek hegyéről, az Olümposzról. A kincsesházak közül a leghíresebbet, az athénit érdemes megkeresni. A beteljesült és hasznos jóslatokért hozták cserébe a drága arany és ezüst ajándékokat. Állítólag ezek a jóslatok mindig kétértelműek voltak, s beteljesülése az értelmezőn múlt.

  Szunion Sokan kérdezték már tőlem, miért ez a honlap címe? Egy utazás élménye ihlette. Ennek a helynek varázsa van. A természetvallás szakrális helye. "Gyanútlanul" elindulsz Athénból Attika legdélibb pontja felé.  Az eposzokból ismerheted, említik, mert itt várták vissza a hajósokat Trója felől. A Szunion-fok azonban több  egy fenséges kilátónál. A tenger fölé magasodó sziklák peremére építettek egy lélegzetelállító templomot Poseidon tiszteletére  Kr.e. 440-ben. Állsz a sziklák tetején, és előtted a tenger.
  A Szunion-fok csúcsán Poseidon temploma alázatra tanít. Le fog nyűgözni!

  folytatom:)