Kedd, 2020-01-21, 06:33
Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Január 2020  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Gyurkovics Tibor interjú

  Don Quijote titkai

  -Elképesztő és megdöbbentő történetekkel találkozunk a hétköznapokban. Ha könyvben olvasnánk, legalább legyinthetnénk rá, elragadta az írót a fantáziája! Nincs ilyen érzése néha?
  -Dehogynem! De a világ kezdetétől ellentmondásos. Az ember a természet ellen élő állat. Azért lett ember, hogy kiemelkedhessen, de ezzel szembe is került vele. Ha nem is ekkora mértékben, mint manapság. Az emberiség története annak a hitnek a fenntartása, hogy ebből a csapdából képes lesz győztesen kikeveredni. Ha ezt feladná, egyszerre meg is szűnne embernek lenni. Babits már 1940-ben megírja:

  „Az Isten és ördög két jó hivatalnok,

  mennyivel vadabb és gazabb a világ,

  mióta az ember e gyönge akarnok

  viszi mindkettőnek ürült hivatalát”

  Az irodalom arra volt, van, lesz, hogy ezt a reményt táplálja az emberekben.

  -Az egyes ember azonban nagyon magányos tud lenni ebben a helyzetben.

  -      - Azt azért ne felejtse el, amit elér az ember, azt soha nem egymaga éri el. Mindig felsőbb hatalmak segítségével. Mikor az ember istennek képzeli magát, mindig elbukik. S így járnak az isteni hatalmat kísértő birodalmak is. Remélem az írók tudnak olyan jeleket hagyni az éjszakában, amiből értenek az emberek.

  - A Lyukasórában egy olyan embert ismertünk meg önben, akinek nem kell tisztelnie a minőségen és értéken kívül semmit sem. S mindezt fanyar humorral hozza a világ tudomására. Jó a diagnózis?
  -Ezzel áltatom magam. Túl vagyok mindenen. Öt lányom és tizenhét unokám van, s köztük pátriárkaként létezik egy bevehetetlen szuverén világom. Ahova nem hatol el se politika, se bántás. Magányos író vagyok, amolyan Don Quijote, aki fakardjával harcol a szellemek ellen. Nekem bevált.
  -Szerintem két szóval lehet önt legjobban jellemezni: harag és szeretet. Miből táplálkozik ez Gyurkovics Tiborban?
  -Az indulat anyámtól való. Nehéz természetű ember volt. Utánam dobta az ollót, késsel kergetett, ha nem fogadtam szót. Apámtól örököltem a humorérzékemet, amivel görbe tükörbe tudom helyezni a világ dolgait, melyek hol megnőnek, hol nevetségesen kicsik lesznek. E nélkül nehéz lenne gyakran a világot elviselni.