Kedd, 2020-05-26, 01:34
Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Május 2020  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Nagy-Britannia

  Wales. Birkák és legelők. Caernarvon vára - belépés a történelembe. I. Edward angol király fia itt született, és ettől kezdve viselik a Wales-i herceg címet az angol trónörökösök. Ma is itt kapják meg a koronát a ceremónián. Conwy a középkorban sétálás élményét kínálja. Na és a nevezetes rekord, amit csak lefilmezni lehet, fotózni nem: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch - vagyis ez a leghosszabb nevű helység a világon. A név jelentése „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”. (The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio's of the red cave.) Másképp: "Szűz Mária templom a fehér mogyorófák tavacskájánál, a gyors örvény közelében, St. Tysilio templomának vörös barlangjánál." Ezt a nevet a falu vasútállomásának Y Bardd Cocos-John Evans (1827-95) a helybeli "walesi bárd" adta tréfából. Vagyis ő tette a falut világhírűvé.


  Brighton
  - a legnagyobb csalódás. Ha a hosszú mólóra nézel, mert csalhatatlan Las Vegas giccsáradat. Ha háttal a tengernek állsz meg, akkor a régi arisztokrácia luxusüdülőhelye. Bár fürödni júliusban sem nagyon lehet. Viszont gyönyörű kagylókat találtam, és magyar tanárok működtették az egyik ugró-micsodát. Ez lesz a jövő? Az idegenvezetőnő hosszasan beszélt a nemzeti eledelről (Fish and chips) aztán beültünk egy "szusira"

  Canterbury
  . A pápa megbízásából érkező Szent Ágoston teszi az első püspökséggé. Maga a nyugalom, ami az angol várakra és templomokra is jellemző, mert a gótika
  kevésbé hivalkodó, mint a barokk. Itt gyilkolták meg Becketet. A feleségeit módszeresen "lecserélő" VIII. Henrik szüntette meg központi szerepét.
  Amit érdemes megnézni: van egy remek, modern szobor a székesegyház mellett: Ecce homo. Meghallgatni: a harangját.

  Miért nincs parkoló autó a járdán Londonban?
  Mert fizetni kell a belvárosba behajtásért. És felfestettek két piros csíkot: ez a Red Rout. Ahol megállni sem szabad, mert azonnal viszik a kocsit. Igaz, vannak viszont mélygarázsok.

  Stratford. All the world's a stage
  Egy város, amelyik remekül keres azzal, ami talán nem is igaz. Itt született Shakespeare, itt is temették el, de hogy ő írta-e valamennyi neki tulajdonított művet? Ez nem bizonyított. Sok értő szerint egyszerűen nem lehetett meg hozzá a tapasztalata - uralkodói körökben. A város mindenesetre neki rendelt alá mindent, és jól keres vele. A szülői házban semmi nem eredeti.
  Amit viszont érdemes kivárni: színészek vendégekkel adnak elő híres jeleneteket. Mikor ott jártam, egy roppant csinos színésznő és egy a könyvből a szöveget felolvasó néger fiú a Rómeó és Júlia híres jelenetét adta elő:)

  Hogy rendelnek sört a britek?
  Mikor a csapos biccent, az azt jelenti, tudja, hányadik vagy a sorban, és kérdezni fog. A pint nagyjából a korsó, a half pedig a pohár. Az ujjal másként jelzik a számokat! Lásd Tarantino Becstelen brigantik. Gyorsan meg lehet szokni. Ha másnap bemész, már azzal fogad: a szokásosat?

  Mi a különbség a kocsma és a pub között?
  Ég és föld. A pub legalább két részből áll. Egy pult körüli térből és egy leülős terepből. Itt lehet az angolokkal a legkönnyebben beszélgetni, mert itt a távolságtartásuk kevésbé érezhető. Sokat isznak. Meglehetősen.

  Ajánlott és nem ajánlott filmek listája a viktoriánus Angliáról:
  Ami a legjobb - egy dokumentumfilm: Birodalmak és fénykorok 33-36 rész
  Viktória királynő birodalma
  (osztályozás tízes skálán:9)
  Nem rossz kis szentimentalizmussal:

  Valee: Az ifjú Viktória királynő

  (7)
  Romantikusan
  Erman:
  Viktória és Albert
  (6)
  Tilos megnézni. A pöttyös könyvek színvonala (értsd: gagyi)
  Ernst Marischka: Egy királylány gyermekkora
  (-2)


  Miért nem száll madár Churchill szobrára a parlament mellett?

  Állítólag gyenge áramot vezettek bele. Mert a galambokban nincs semmi tisztelet.

  Mi látható a néhai Rose Színházból?
  Most próbálják rekonstruálni a Globe-tól két saroknyira. A színpada megnézhető, a nézőtere víz alatt van. Támogató rendezvényeket szerveznek, megnézhető egy 20 perces film is a feltárásról, és maketten is megmutatják.

  Liverpool.
  Az egyik város, amit ipari jelentősége miatt porrá zúztak a németek. Két kiemelt látnivalót nem szabad kihagyni. Az egyik a "Paddy whigwamja" gúnynévre hallgató székesegyház, mert jó példa a modern építészet kreativitására. A töviskoszorú, mint motívum és szerkezet határozza meg - nagyon szellemesen. A másik az Albert-dokk. Viktória férje a keresztapa. Régen a kikötő berakodó helye volt, ma modern városközpont. Irodák, üzletek, itt van a Beatles Múzeum és a Tate Galéria is, ahol éppen Magritte kiállítás nyílt! Ott fotózni tilos volt, a kép egy kortárs szerző munkáját ábrázolja. A címe mondjuk "A háziasszony esete a vendégekkel". Ja és a sétáló utcája végén áll a Britannia Hotel. A Titanic belsőépítészei tervezték. A lakosztályoktól az ebédlőig egy csoda. Úgy vacsoráztunk, mint a hajdani előkelőségek (a hal a legfinomabb). És tengeri betegséget sem lehet kapni tőle, sőt el sem süllyed:)  Érdemes-e bemenni a Beatles Múzeumba?
  A negyede érdekes. Például a rekonstruált régi klubjuk. És a kávézóban ingyen lehet netezni egy ital mellett.