Kedd, 2020-05-26, 00:50
Honlap-menü
Belépés
Naptár
«  Május 2020  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Mentett bejegyzések
Barátaink:
 • Honlap létrehozása
 • Ingyenes online játékok
 • Az Ön Munkaasztala
 • Oktató videók
 • uCoz Rajongók Oldala
 • Isztria


  Isztria praktikusan. Pula 3000 éves, 62 ezres lakossággal Isztria fővárosa. Már Kr. e. 10. században illírek laktak itt. A 19. századtól az I. világháborúig az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének központja volt. Pola nevet is használja, mert két hivatalos nyelve (olasz és horvát) van. Az olaszok szerették is volna visszaszerezni egy időben. Ami nem csoda, mert az ókortól egyértelműen olasz hatások határozták meg a sorsát. Ami szép, azt ők építették. Vagy a tenger.

   Az utazás előtt hallott, de alaptalan "legendák": nincs elég benzinkút, mindenhol azonnal tankolni kell. Nem adnak vissza, főleg az autópályán. Mindent aranyáron adnak. (egyébként már húst is lehet bevinni) Rosszul váltják az eurót (jobban)!  Fontos római emlékek:
  Amfiteátrum - a leghíresebb látnivaló e 23 ezer befogadására képes, mészkőből készült aréna, amelyet az 1. században építettek. Ez a világ 6. legnagyobb, ma is álló arénája. A római időkben véres gladiátorviadalok helyszíne volt, a középkorban lovagi tornáknak adott otthont, ma pedig koncerteket és operaelőadásokat tartanak benne. Koncertek és fesztiválok helyszíne, itt vette fel Al Di Meola és Horgas Eszter közös lemezét, és ottjártunkkor épp zajlott a filmfesztivál.
  Sergius kapu (Aranykapu) - Kr.e. 31-ben épült, Salvia Postuma Sergi építette a saját pénzéből, ajándékul három családtagjának, akik akkor fontos szerepet töltöttek be Pula életében. A sétálóutca bejára Pula óvárosában. Egy vendégló teraszán Joyce mellé ülhetsz
  Római kisszínház - csak a helyi irodákban ingyen osztogatott térképen jelölik, meglepően jó állapotban maradt meg, de nem könnyű rátalálni!

  Rovinj. A kikötőben érdemes parkolni, mert akkor azonnal indulhatunk fel a festőnegyedbe, az érintetlenül megőrzött festői óvárosba. Galériák mindenütt, a kínálat eklektikus, a hangulat pedig hamisítatlan dél-olasz. (A fagylaltkelyhek is) Valaha hét kapuja volt, ma az egyiken lehet felfelé besétálni, ha Szent Eufémia templomához indulunk. A tornyába fel kell menni, mert a kilátás fantasztikus.

  Porecs
  . Leginkább a görög szigeteket idézi. Különlegessége a Euphrasius Basilika, melynek bizánci freskói a festményeket idéző különlegességek. És elhagyott útikönyvemet a jegyszedő nénik visszaadták erősítve a horvát-magyar barátságot.
  Elszántaknak egy túra:
  Porer szigetén épült világítótorony 1833-ban, Isztria déli fokától délnyugatra helyezkedik el. Premantura nevét kell keresni a táblákon. A tenger viharosabb arca. Még a jó úszóknak is megfontolandó!